Musím říct, že chutná báječně, akorát mne trochu mrzí, že i když zpočátku měl světlezelenou barvu, vařením, když cukr karamelizoval, tak džem hnědnul a nyní má barvu medu. Ale ono to tolik nevadí, hlavně, že má báječnou chuť.
Džem je vynikající do dezertů a
dokonce i do masových marinád, pokud máte rádi chuť této bylinky, výborný je
však i při zdravotních problémech.
Mátový
džem pro zdraví
Pokud máte pocit „tíhy“ v
žaludku, nebo trpíte nevolností či jinými žaludečními potížemi, dejte si lžičku
tohoto džemu. Uklidní žaludek a usnadňuje trávení. Funguje podobně jako stará
dobrá Alpa s cukrem, akorát chutná mnohem lépe.
Džem je však výborný i
při příznacích nachlazení a rýmy. Jeho silné aroma a chuť, dokáží uvolnit
dýchací cesty a zklidňují zanícené hrdlo.Na výrobu džemu potřebujeme:
·
350 g máty
·
2 citrony
·
1 kg cukru
·
500 ml vody
Postup
Mátu omyjeme a přebytečnou vodu necháme
okapat. Potom mátu nakrájíme nadrobno. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme i s
kůrou. Mátu a citron dáme vařit spolu s vodou.
Přivedeme do varu a vaříme 10 minut. Potom
sejmeme z plamene, necháme zcela vychladnout a scedíme.
Do této směsi přidáme cukr a vaříme na
slabém plameni pod dobu 2 hodin.
Nezapomínáme na míchání – směs bude
postupně stále více houstnout. Horkou směs nalijeme do sterilizovaných sklenic
a pevně zavřeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat