sobota 24. června 2017

Maliník obecný.

Ano, ještě je zcela nutné natrhat mladé zeleňoučké listy maliníku! Letos se nám opravdu pěkně rozrostl, takže vzhůru do toho! Snažila jsem se vybírat jen ty nejmladší a nejzelenější a když jsem je trhala, zavonělo to kolem malinami.. krása a radost!!




Malinové listy se sbírají nejlépe v květnu, z nekvetoucích letorostů a duší se v tenké vrstvě na stinném a dobře větraném místě.Při sušení je třeba dbát ,aby se nezměnila barva listů. uchováváme v dobře uzavřené nádobě,která je chráněna před světlem. Protizánětlivý účinek se využívá při střevních katarech, zánětech očí a ústní dutiny a bolestech zubů.Účinně snižuje horečku a vyvolává pot při onemocněních z prochladnutí. Podle našich babiček pití čaje z maliníku alespoň měsíc před termínem urychluje porod. květ i plod se dříve využíval i při hadím uštknutí.


Můžeme si vyrobit pleťovou malinovou masku na unavenou pleť:

 Potřebujeme 100 g čerstvých malin, 20 g nastrouhaných mandlí, 20 g medu,1 žloutek. Rozmačkané plody smícháme s ostatními přísadami, naneseme na obličej  necháme působit asi třicet minut. Poté opláchneme vlažnou vodou a ošetříme krémem na obličej.

Žádné komentáře:

Okomentovat